A fekete áfonya igazi kincs, nemcsak azért, mert borsos ára van, hanem mert tele van az egészségre hasznos alkotóelemekkel. Méretét tekintve aprócska kis gyümölcs, de hatalmas tápértékkel bír, hiszen rengeteg antioxidánst tartalmaz, szív- és érrendszeri betegség ellen véd, valamint jótékony hatása van a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is.

Ezek után joggal irigykedhet rám bárki, ha közzéteszem azt a hírt, hogy 10 liter áfonya hullott az ölembe.

És, hogyan történt mindez?

Elmesélem...

Július utolsó két hetét Erdélyben töltöttük, édesanyámnál.

Jó anyám pedig látva az utóbbi évek buzgóságaim a lekvár főzés terén, nem átallott megkérdezni, hogy áfonya lekvárt is tennék-e el télire, mert most èrik ez a finom gyümölcs, és szívesen szerez nekem.

Örömöm határtalan volt a hír hallatán, így megkértem, hogy szerezzen csak, amennyit bír.

Székelyföldön manapság csak egy kisebbséghez tartozó népcsoport hajlandó életét kockáztatva elmenni, a településektől messzire fekvő helyekre gyümölcsöt szedni, hiszen a helyi szociális segélyen felül így juthatnak extra bevételhez, és nem is kevèshez.

A mostanság elszaporodott macik nyomós okot adnak az embernek, hogy kétszer is meggondolja merre indul útnak, nemhogy gyümölcs szedésre adja a fejèt távol a lakott területektől. És mivel az áfonya is bokron termő gyümölcs így esèlyes a maci pacsi valamelyik óvatlan pillanatban.

Így tehát a megvételre ajánlott zamatos gyümölcsnek úgy örültünk, mint a mennyei mannának és rögtön lecsaptunk 10 literre.

( a szabadból begyűjtött gyümölcsök súlyukat tekintve literben kerülnek eladásra)

A feldogozás a tisztitással vette kezdetét, ami jelentős időráfordítást követelt. Az aprócska kis szemek közè elbújt szintèn aprócska leveleket kiszedegetni jó kis móka volt, de mi gyakorlott háziasszonyok vagyunk, mit nekünk ez a munka.

A végére érvén a 10 liter gyümölcs kapott 1 kg cukrot és egy masszív kavarást.

A főzès elindítását követően előkèszítettem a pektin-citromsav egyveleget. 1 evőkanál pektin, 1 teáskanál citromsav, 2 evőkanál cukor száraz állapotban történő elegyítése, majd a lekvárhoz oly módon keverem hozzá, hogy a csomómentessèget elkerüljem.

Éspedig, a száraz egyveleghez apránként egy evőkanállal merem a forró nedűt, közben sűrűn kevergetem.

A tartósításért felelős anyag lassú belecsurgatása után kb.10 percet adok még neki a forrásidőből, aztán lekapcsolás után a szokásos műveleteknek megfelelően üvegekbe merem, fejük tetejére állítom két másodpercre, majd szépen besorakoztatom egy kibélelt dobozba, hogy száraz dunsztban pihenjenek további 24 órát.

Szokásomtól eltérően a mostani lekvárkészítès fűszermentesen készült, hiszen úgy éreztem, hogy ezt az ízvilágot a maga egyszerűségèben kívánom hagyni.

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo