Az olasz konyha napját január 17-én ünneplik szerte e széles világban, melynek lényege az olasz ételek eredeti voltának megőrzése mindenütt, ahol az autentikus itáliai konyha el van terjedve. A dátum indoka Remete Szent Antal tiszteletének ünnepe, aki a hentesek és szalámikészítők védőszentje volt Olaszországban.

Erre a napra én is felfigyeltem, és nemcsak azért, mert tisztelem és szeretem az olasz konyhát, hanem mert eszembe jutott egy rémesen egyszerű, de annál nagyszerűbb olasz eredetű finomság, mely túllép a pizza és pasta vonalán. Gondoltam meglepem vele magam s kiscsaládom, így valami finom kerül ismét a vacsora asztalra.

Ez a krém fogyasztható kenyérrel, sós pékáruval, esetleg krékerrel, de tésztára adagolva sem lenne helytelen dolog, főleg, ha kerülne rá egy kis frissen reszelt parmezán!

Summa summárum, január 17-én, vacsoránk szerény, de minőségi volta megadta azt a hangulatot, mellyel az olaszok dícső ízeit ünnepelhettük. Ez a krém percek alatt elkészül, íme a saját receptem:

  • 20 dkg magozott fekete olívabogyó
  • 10 dkg szardínia filé
  • 1 ek vaj
  • 1/2 citron leve
  • 1 kk fűszersó (esetemben parajdi só saját szárított bazsalikommal, citromfűvel, szurokfűvel)
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet

A konyhai robotgépembe beleszórtam minden fent felsorolt alapanyagot, pár percig járattam a gépet, amíg finom pürés nem lettek az összetevők. Ez körülbelül 3 percet vett igénybe.

A hozzá szervírozott frissen sült zsömle egyszerű, de fejedelmi lakomát biztosított számunkra.

Próbáljátok ki ti is!

Üdv,
Edó

ÍRJ NEKEM!
Ide írd az üzenetedet, légy szíves!
Kérlek, add meg a neved!
Kérlek, add meg az e-mail címedet!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo