Itt a nyár, és hát mikor, ha nem most élünk a lehetőséggel, hogy a szabadban étkezzünk. A szabad ég alatt készített ételeknek a forró parázs fenséges füstös ízt kölcsönöz. Csakúgy, mint ennek a zamatos lilahagymának, amihez pácolt feta sajtot párosítottam és aromás gyógynövényekkel fűszereztem.

Bátran állítom, hogy ezzel a recepttel eddig mindenkit levettem a lábáról, úgyhogy ideje, hogy veled is megtegyem.

A feta sajtnak az az egyik előnye, -azon kívül, hogy isteni finom-, hogy jól megtartja a formáját sütéskor is, ezért ideális grillezéskor használni. A lilahagyma chutney-m pedig, szerénységem ellenére is világbajnoknak nevezhető. Néhány apró fűszertrükk ad neki olyan zamatot, hogy elfogyasztása után késztetést érzünk az ujjaink megnyalására is.

Na, de elég az önfényezésből! Álljon itt a recept 4 főre számolva:

  • 200 gr feta sajt
  • 100 ml olívaolaj
  • 2 gerezd durvára vágott fokhagyma
  • fűszerek, mindegyikből 1-1 teáskanálnyi, durvára vágott állapotban: kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring
  • só, bors ízlés szerint


A recept elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csak időigényes. Abban az esetben főleg, ha saját készítésű chutney kerül a fóliába. Ha mégsem ragaszkodsz a saját chutney-hoz, akkor a poszt végén elárulok egy titkot, hogy hol szerezheted be hozzá Sopronban.

A feta sajtot 4 egyforma részre vágjuk, és egy keskeny peremű tepsibe rakjuk. Az olívaolajat ráöntjük, a fokhagymát rászórjuk, az előkészített fűszerekkel meghintjük, végül a sót és a borsot is rátesszük. Letakarjuk alufóliával, majd hideg helyen hagyjuk állni legalább 4 órát. De minél többet áll, annál jobb. Ha ragaszkodunk a saját készítésű hagyma lekvárhoz, akkor van itt bőven időnk rá, hogy elkészítsük, amíg a feta sajt a pácban csücsül.

Nos, amint az idő letelt, a pácolt sajtról lekerül az alufólia. Itt jegyzem meg, hogy az alufólia a bugyrok elkészítéséhez simán felhasználható. Ahány szelet sajtunk van, annyi darabra tépjük a fóliát. A téglalap alakúra tépett fóliára rákanalazunk egy bőséges evőkanálnyit a lilahagyma chutney-ból, majd szépen ráültetjük a pácolt feta sajtot és még locsolunk rá egy evőkanál páclevet. Ha megvagyunk, a fólia sarkait összefogjuk és jó szorosan összezárjuk, így burkoljuk be a hagymát és a sajtot, hogy a léből egy csepp se vesszen kárba a grillrácson.

A forró grillrácsra helyezve bőven elég 4-5 perc, amíg a sajt a fóliában olvadni kezd. A csomagokat külön tányérokra helyezzük, és hagyjuk, hogy a vendégek maguk nyissák ki a saját adagjukat. Így érezhetik a felszálló, finom, pikáns illatokat.

Az itt leírt recept egészen biztosan megváltoztatja a vegetáriánus grillezésről alkotott elképzelésedet, ha egész idáig kétkedve álltál hozzá, mivel a felhasznált alapanyagok izgalmas ízkombinációba kerülnek egymással. A grillezés nemcsak sült kolbiból és steak-ből áll, kétségkívül az is mennyei tud lenni, hanem remek grill kajákat lehet összedobni zöldségekből is. Szerintem érdemes kipróbálni!

Ehhez a recepthez megvásárolhatod az általam készített lilahagyma chutney-t a Kertvárosi Vásárcsarnokban, Sopronban (Bánfalvi út 14.) hétfőtől szombatig (8.00-16.00 között).

Grillezésre fel! Éljen a nyár!

Edó

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo