Az elmúlt időszak számtalan változást hozott az Edótermékek világába, és ahogy ez lenni szokott, az új és viharos Fertő-parti szél felkavarta a történéseket. Seprűnyélre nem ültem, de a szél adta hullámokat meglovagoltam és íme most itt dícső hozsannával beszámolok a történésekről. Van miről!

Irományom végén, természetesen a recept sem marad el. Egy könnyű nyári zöldségkrém receptjét készülök átadni nektek, melynek elkészítéséhez a sütőt is igénybe kell vennetek.

A karantént követő időszak, -mióta nem jelentkeztem ezen a felületen-, dolgos és a változást hozó kiszámítható rend szerint zajlott. A legfontosabb, hogy az esti fáradtságot legtöbbször a megelégedést hozó kétkezi munka okozta. Persze volt itt kérem szeszélyes alkotási kedv, megizzasztó kihívás, mely szétfeszítette az idegrenszerem és természetesen idegtépő várakozás is, ami a leginkább próbára tette a türelmem. De, amikor a saját belső ritmusom összhangban van, akkor jön elő az érzés, a tűzhelyet felhevíteni, fakanalat kézbe ragadni és csak alkotni szabadon. Így született meg a poszt végén található recept is, melyet szíves figyelmetekbe ajánlok!

A legfontosabb hír viszont itt és most kerül publikálásra, hiszen kíméletet nem ismerő elhatározással, a tikkasztó hőség elől a szoba legbelsőbb sarkába elbújva, erőt vettem magamon és a hosszú csönd után hangosan és torokszakadtamból kiáltanám a világnak, hogy munkánk gyümölcse szószerint és átvitt értelembe is beérett. A lekvárok/chutney-k és szószok, mostantól egy külső helyen készülnek, hiszen A MŰHELY elkészült és belaktuk és arra vár, hogy a kíváncsi tekintetek előtt is bemutatkozzon!

A többes számnak fontos és meghatározó szerepe van, kérem! Hiszen az Edótermékek mostantól együtt készülnek a RenKa gyógy- és fűszernövény szörpökkel!

A RenKa szörpök mögött pedig kolléganőm Kiss-Szabó Renáta áll, az ő neve fémjelzi a találó és ötletes márkanevet. Közös együttműködéseink során hasított belénk a felismerés és ért meg bennünk az elhatározás, hogy mi a továbbiakban a kistermelői tevékenységeinket is együtt szeretnénk végezni. A közös sors élménye hozta egy tető alá a két kézműves márkát és mire egy arasznyit odébb csurgott a nap, mi már arra eszméltünk, hogy hasonló gondolkodásunkat egy közös cél fókuszába állítjuk.

Műhelyünk ajtaja hamarosan kinyílik előttetek, addig is szeretnélek titeket egy szenzációsan egyszerű, de annál fenségesebb ízvilágú recepttel elkényeztetni.

Íme:

Sült cukkinikrém

Hozzávalók:

  • 3 szép egész cukkini, hámozva, kockázva
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 kk tengeri só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 1/2 citrom facsart leve
  • 1 csokor apróra vágott zöldfűszer, ízlés vagy rendelkezésre állás szerinti válogatásban
  • kevés frissen őrölt bors

A cukkinikat meghámozzuk, kockára vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, rászórjuk a fokhagyma gerezdeket, megsózzuk, majd a 180 fokos sütőbe toljuk 1 órára. A sütés után átpakoljuk egy olyan edénybe, amelybe a kézi botmixert használni tudjuk.

Az edénybe átöntjük a sült cukkinit, ekkor munkánk legérdekesebb fázisa következik, hiszen most kell az ízeket összehozni. A mustárt, a citrom facsart levét ráöntjük, ha szükséges utánsózzuk, kevés borssal is meghintjük. Kézi botmixerrel összeturmixoljuk, majd jöhetnek bele a zöldek.

A zöldfűszerek nálam a következőképpen szoktak alakulni: kimegyek a kertbe és megítélésem szerint, ami éppen a legszebb állapotában van, abból hozok be a krémbe. Ez a koriandertől kezdve a bazsalikomon át a petrezselyemig bezárólag lehet. Van úgy, hogy a triumvirátus minden tagjából kerül egy kevés bele. A mértéket nehéz megmondanom, mert mindig találomra, folyamatos kóstolás útján döntöm el, hogy miből mennyi kerüljön. Bíztatok mindenkit arra, hogy az ízesítés, a fűszerezés kreatív módon történjen és hordozza a háziasszony ízlésvilágát, ezzel is olyan egyedi és megismételhetetlen alkotást adjon az általa etetetteknek, ami az ő keze munkáját jellemzi. ?

A legvégén, ha már a kóstolás is azt mutatja, hogy itt minden íz harmóniát alkot, akkor jöhet a kenyér pirítása és a ház apraja-nagyjának összetrombitálása egy közös isteni vacsorára.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szeretettel:

Edó

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo