Itt az év legambivalensebb időszaka. Azért írom ambivalensnek, mert miközben mindenki arra készül, hogy az év végét a lehető legnyugisabban, szeretetben és lecsendesedve töltse, az azt megelőző időszakot legtöbbször a káosz és a kapkodás jellemzi.

Pörgünk ezerrel, hogy tökéletes tökéletlenségünknek megfeleljünk, és közben gyakran megfeledkezünk, hogy az addig vezető utat vagy időszakot is olyan jó lenne élvezni. Tudom, vannak akik arra esküsznek, hogy időben kell elkezdeni a felkészülést, és már nyár derekán bekapcsol fejükben az ajándékszerző ösztön. Na, én nem ez a típus vagyok! Szeretem az utolsó hetekre halasztani a beszerzést, és mivel akkor kerülök igazán adventi hangulatba, így ötleteim is megsokszorozódnak. Mondtam már, az utolsó előtti perc nálam a leghatékonyabb , mert akkor bekapcsol a turbó üzemmód, és hatékonyságom hirtelen az egekbe ugrik. Azzal is tisztában vagyok, hogy a boltok kínálatainak köszönhetően vezetve vagyok orromnál fogva, de korom előrehaladtával és a lassított élet megteremtésének szándékával már nem vagyok könnyen csábítható :)) Kétszer is meggondolom, hogy mire adom ki a pénzt, sőt, mióta olvastam valahol, hogy mielőtt megvennéd a kiszemelt terméket, gondold végig, hogy pénzeddel kit támogatsz, előfordul, hogy bevásárlókosaramból kikerül olyan termék, amely az előbbi elvek alapján nem felel meg az elvárásaimnak.

Mióta kis kézműves vállalkozásomat vezetem, tény, hogy még nagyobb próbatételnek vagyok kitéve, ami az adventi készülődés időszakát illeti. A rohanás, a felfokozott idegállapot, a kapkodás, a megfelelési vágy, hogy mindenhol és mindenkinek megfeleljek, kifordítja sarkából a világom. Komoly erőfeszítést jelent számomra, hogy szelektáljak és csak a fontos dolgokra szenteljek időt, lásd háztartás kontra alkotás.

Elmélkedve ezen az ünnepváró időszakon, arra jutottam, hogy idén mindent megteszek azért, hogy élvezzem a készülődést. Korábban sokszor éreztem azt, hogy maguk alá temetnek az év végi teendők, folyton arra törekedtem, hogy megteremtsem a feltételeit annak, hogy a lecsendesedés a lehető legtökéletesebbre sikerüljön. Az évek tovamúlásával rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem fontos, hogy minden tökéletesre sikerüljön, bőven elég, ha megközelíti a kiváló fokozatot.

Terveim szerint a készülődés része lesz számtalan olyan tevékenység, amely hangulatával a karácsonyvárást idézi és mellyel hozzájárulok, hogy lelkiállapotomban a nyugalmat hozzam létre, családomat is hangoljam az adventi időszakra. A háztartási nagytakarítást pedig idén is kihagyom, elég lesz, ha “csak” rend lesz. A takarítással “elpocsékolt” időt pedig alkotásra fogom használni, max a kedves férj is, ha már zavarná a házban eluralkodó rendetlenség, beáll szépen segíteni! Sok szép terv körvonalazódik, ma éppen vattát szereztem be a hópelyhek imitálására, ha esetleg idén is elmaradna a fehér karácsony, nálunk azért legyen “hóesés”. A ház feldíszítése idén kiemelt szerepet kap, és terveim szerint nem az a forgatókönyv lesz követve, hogy sebtiben felhajigálom a meglévő dekorációs cuccokat a már kialakult helyükre, hanem egyszerű és kreatív díszítő elemeket új dekorációs módszerek kipróbálásával, közösen a családtagjaimmal alkotva helyezzük a megfelelő helyre.

A konyhai sertepertélést is törekszem maximalizálni, igaz, eddig sem voltam rest a konyhai teendőket illetően, hiszen imádok sütni-főzni, ja és persze lekvárt készíteni (de ezt azt hiszem mondtam már)

És, ha már itt tartunk, boldogsággal és izgalommal vegyes várakozással számolok be egy workshop tervről, mely remélhetőleg az adventi készülődésünk egyik legkedvesebb projektje lesz. És miért beszélek többes számban?

Mert összefogtunk egy cukrász hölggyel, név szerint Füster Erikával, a CsÍZműhely alapítójával (https://www.facebook.com/csizcuki/), hogy megkíséreljük az adventi időszakot még emlékezetesebbé tenni azok számára, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy különleges adventi desszertekkel kápráztassák el a körülöttük élőket. Erika egy cuki kis cukrászdát üzemeltet Sopronban, a Selmeci utca 15-17 szám alatt, ahol olyan desszertek készülnek, melyek mentesek minden adalékanyagtól és színezéktől. Desszertjei paleo és vegán készítmények, melyek gluténmentesek és laktózmentesek. Megismerkedésünk során rájöttünk, hogy mi egy hullámhosszon mozgunk, mindketten elhivatottan rajongunk a munkánk iránt, ezért is érezzük úgy, hogy remek vállalkozás egy közös workshop szervezése. És aztán ki tudja mit hoz még a jövő?…

Hisszük mindketten abban, hogy közösen többre vagyunk képesek! Együttes erővel szenzációs dolgokat tudunk létrehozni, és arra törekszünk, hogy ezt átadhassuk azoknak, akik kíváncsiak rá. A karácsonyi időszak nem arról szól, hogy irreális terveket szövünk és megpróbálunk belesűríteni mindent három napba. A Karácsony olyan lesz, amilyenné teszed! Mi segítünk, hogy valami pluszt vigyél bele, és a szokásokat félrerakva próbálj ki valami egészen mást!

Teljesen őszintén, szerinted a desszert tökéletessége vagy esetleg tökéletlensége fogja meghatározni az ünnep hangulatát? Megsúgjuk! Egyáltalán nem! Hanem a közösen átélt pillanatok és megélt élmények, az egymásra szánt idő, a vidámság és jókedv ami mélyreható emlékeket hagy bennünk és amit évek múlva is örömmel idézhetünk fel. Szerintünk nem éri meg mártír lenni!

A világot megállítani helyetted nem tudjuk! De hisszük, hogy az általunk készült ízek inspirálják benned a pillanat megélésének élvezetét!

Boldog Karácsonyt!

Edó

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo