Azt veszem észre, hogy az elmúlt időszak posztjaival kicsit elkanyarodtam attól, ahonnan indultam. Ugyanis az volt a blogolással az eredeti célom, hogy saját magam “lekvártörténésze” leszek. Pontosabban a saját családunk étel- és eseménytörténésze, azaz megőrzöm a recepteket és az elkészítésük során szerzett tapasztalatokat az utókornak, és azért írok posztot, hogy egy-egy szuper receptre akkor is emlékezzek, mikor már a Cavinton beszedése is kihívást fog jelenteni. Ehhez képest az utóbbi időben megszaporodtak a személyes hangvételű posztok és a receptek kissé háttérbe szorultak, pedig esküszöm most is gyakran forgatom a fakanalat.

Nos, én most megkísérlem “elmondani” nektek egy nagyon egyszerű csatni receptjét, de előtte egy kicsit filózok még, jó?

Azt gondolom, hogy az étel minden családban fontos! Minden családnak megvannak a kedvenc receptjei, amik jó esetben anyáról lányra szállnak. Noha nekem lányom nem született, azért szeretném én is megőrizni családunk kedvenc étkeit. A receptek dokumentálására pedig törekszem a közvetlen, humoros hangnemre és az összeszedett gondolatmenetre.

Egy finom étel elkészítése számomra nemcsak élvezetes, de az eredménnyel békét is teremthetek családunkban. Mi, egy nehéz nap után a közösen elfogyasztott étellel nemcsak az éhségünket csillapítjuk, hanem lehetőséget teremtünk arra, hogy megbeszéljük az aznapi eseményeket. Egy finom étel igazi egyesítő erő, tele pocakkal pedig a gondok is eltörpülnek. Az ételünk az életünk, és lássuk be nem mindegy, hogy mit eszünk.

Nos lássuk, hogy hangzik a recept!

Két kiló céklát előkészítünk, azaz alaposan megmossuk és egyenként alufóliába csomagoljuk (nem hámozzuk meg). Ennek a receptnek a sikerességét a sütés során szerzett szenzációs ízjegyek adják. A 200 fokra előmelegített sütőbe betoljuk, és a cékla méreteinek figyelembe vételével, körülbelül 45 percet sütjük. Ha kivettük a sütőből hagyjuk magukban hűlni. Ha kihűlt és kicsomagoltuk az alufóliából, akkor szépen meghámozzuk. A cékla héja könnyen le fog jönni. Egy aprítógépbe rakom, de ha nincs aprítód, a kézi botmixer is remekül megteszi. A 2 kg pucolt céklához egy 5 centis friss gyömbért lehámozok és hozzá reszelem. 2 dl balzsamecetet hozzáöntök, sózom, borsozom ízlés szerint. Majd hozzácsurgatok 5 evőkanál mézet. Finom pépesre pürésítem. Egyszer még utoljára összeforralom, és steril üvegekbe forrón beletöltöm.

Ez a csatni remekül passzol sült husihoz, steakhez, de a vega kajákat is remekül feldobja!

Pirítósra kenve mennyei, de egy rohanós napon egy friss bagettel mártogatósként is megállja a helyét!

Ha elkészíted, meglásd nem bírod abbahagyni a fogyasztását, én is rákattantam, és téli időszakban szinte hetente készítem. Ebben a cefet időben nemcsak ízével, hanem színével is feldobja a hangulatom.

Most is készítettem egy bőséges adagot, amiből a Malacpofa Gasztro Deli-t is elláttam. (Sopron, Kertvárosi Vásárcsarnok) Holnap indul a polcfeltöltés, ha igyekszel talán marad még belőle!

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo