A “Csütörtöki Malacságok”-ra (február 21) készülve készítettem ezt az árdé relisht, melynek gyönyörű piros színe mellett az íze is isteni! De, először is mi az a relish?

A relish félig savanyúság, félig pedig csatni, egyszerre édes és savanyú is, sokoldalúan használható, hiszen bármilyen ételt feldobhatunk vele.

Elkészítése egyszerűbb, mint a csatnié, ugyanis rövidebb ideig kell főzni és kevésbé sűrű.

Ebben a relishben a zászlós a paprika, éspedig sült állapotban. Volt a mélyhűtőmben nyárról megmaradt sült paprikám, melyet tartogattam ínséges időkre. Hát most ez az ínséges idő éppen eljött! Azért írom ínségesnek, mert ismét rám tört, így “tél” végén, a színek utáni vágy. Azért írom, hogy ismét, mert tavaly is majdnem napra pontosan ekkortájt éreztem azt, hogy valami színre és belső melegségre vágyok. A tavalyi mentőötletem a paprika volt, és idén is “ő” húzott ki a csávából. A tavalyi posztom itt olvasható. Az ideit pedig most itt osztom meg veletek:

  • 3 kg sült paprika került ki a fagyasztóból (ez pucolt, felengedett állapotban mért érték)
  • 1 üveg (500gr) HÁZI paradicsom szósz (Anyukámtól :))
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál koriander
  • 1/2 teáskanál chili pehely (Habanero)
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor

Az eljárás a következőképpen alakult. A felengedett sült árdét a befőző lábasomba tettem, hozzáadtam a házi paradicsomszószt, a frissen facsart citrom levét, a cukrot és a sót. Elkezdtem lassú tűzőn főzni, közben a chilit és a koriandert a mozsaramban gyorsan összetörtem, és azért írom, hogy gyorsan, mert mihelyst a relish elkezd felmelegedni, nem fogsz tudni a tűzhely mellől elmozdulni, annyira gyors köpködésbe kezd. Kénytelen leszel a fakanalat sebesen forgatni, és figyelni arra, hogy egy másodpercig se hagyd figyelem nélkül, mert esetleges figyelmetlenséged azonnal megbosszulja a kis huncut! 20 percig főztem, majd a mozsárba előkészített fűszereket beleöntöttem, még zubbantottam egyet rajta és az előre elkészített steril üvegekbe mehettek bubukálni (székelyesen szólva aludni). Hosszú ideig természetesen nem alhatnak, hiszen hamarosan a Malacpofa Gasztro Deli-ben az arra kíváncsi közönség elé lesz feltálalva!

Tehát, február 21-én, 13 órától várunk mindenkit szeretettel Fekete Zsóka májas és véres hurka, valamint disznósajt kóstolójára a Malacpofába, ahol a paprika relish-t is bátran tunkolhatjátok!

U.I.:

Köszönjük, hogy ennyien eljöttetek! Minden finomság elfogyott!

Edó

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo