Lehet, hogy nem találtam ki semmi újat, de ez a két íz párosítása számomra mennyei. A fűszerkertemben van jónéhány fűszer, de szívemnek legkedvesebb a bazsalikom.

Nem telik el nap, hogy ne egyek belőle, bátran használom mindenféle ételek ízesítésére, de van, hogy arra szottyan kedvem, hogy magára rágcsáljam.

A szilva egy elég édes gyümölcs, gondoltam a bazsalikom fanyar íze még teljesebbé teszi ezt a lekvár költeményt.

Szilvát ilyenkor könnyű beszerezni, minden kertben érik a finom gyümölcs, így ismeretségi körben kutatva gyorsan találtam kertet, ahonnan bőven szedhettem gyümölcsöt.

A lekvárt az alábbiak szerint készítettem:

Kimagoztam 3 kg szilvát, hozzáadtam 25 dkg cukrot, jól összekevertem és feltettem főni.

A bazsalikomot a fűszerkertbemből szárastól leszedtem, tehát nemcsak a bazsalikom leveleket tépkedtem a lekvárba, hanem az egész szárat levelestől.

Kb 20 perc főzés után beleraktam a megmosott bazsalikomot, a célom az volt, hogy a végén a teljes ágat kidobom belőle, így csak az íze marad benne.

Egy evőkanál cukrot hozzákevertem egy zacskó dzsemfixhez és folytonos kevergetés mellett hozzáadtam a lekvárhoz.

Mikor úgy éreztem, hogy már majdnem kész egy fél deci balzsamecetet öntöttem még hozzá, majd megpróbáltam kihalászni a bazsalikomot a lekvárból.

Mivel a levelek összeszottyadtak, ezért nem volt könnyű kiemelni a forró lekvárból, de villával kihalásztam őket szépen, így lekvár fogyasztás közben nem eshet meg az, hogy a fűszer egészben a szájunkba kerül.

A remek íze viszont pompásan belefőtt, igazán jól sikerült ez a lekvárom is.

De a minőségi ellenőr vizsgálatot első körben a családom tagjaitól várom.

Üvegbe töltést követően száraz dunsztban hagytam őket kihűlni.

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo