A kertünkben idén a 3 meggyfából egy termett gyümölcsöt. Egy júliusi délután fiammal elhatároztuk, hogy nekiállunk és leszedjük.

Sötétedésig dolgoztunk, és a nap végére fáradtan, de büszkeséggel dőltünk hátra, ugyanis a legkisebb csenevész kis fácska 6,5 kg meggyet termett nekünk.

Vártam a másnapot, hogy a befőzéshez szükséges eszközök előkerüljenek és nekilássak a munkámnak.
Még elalvás előtt azon morfondíroztam, hogy milyen ízkombinációt fogok kipróbálni. Így maradtam magammal abban a megállapodásban, hogy ekkora mennyiségből max kétféle variáció lehetséges, hiszen a 6,5 kg nem egy jelentős mennyiség.

A pucolással eltöltöttem néhány órát, mivel magozó hiányában kézzel kellett kimagoznom a gyümölcsöt. Tehát volt időm azon gondolkodni, hogy mivel párosítom a meggyet.

Első nekifutásból az étcsokit éreztem a meggyhez legközelebb, így a csokis meggylekvár került a repertoárba. Az alábbi hozzávalókkal dolgoztam:

  • 3,25 kg meggy
  • 1 kg cukor
  • 20 dkg étcsoki
  • 1 zacskó dzsemfix

A pucolt meggyet lecukroztam, jól összekevertem és odatettem főni.
A főzés ideje kb. 30 percet vesz igénybe. Ez idő alatt a teljes csomag dzsemfixet összekevertem egy kanál cukorral és a 30 perc letelte után hozzáadagoltam folytonos keverés mellett a lekvárhoz. A főzést tovább folytattam még bő 20 percig.

Eközben a számomra legfinomabb étcsokit, a Lindt 85%-os étcsokoládét gőz fölött felolvasztottam.

Mikor a lekvárt már a tűzről lekapcsoltam, akkor öntöttem hozzá az olvasztott csokit. Alaposan elkevertem, majd az előkészített steril üvegekbe töltöttem és szárazon dunsztoltam.

Ez a lekvár különlegesség leginkább egy finom desszert, mely önmagában fogyasztva is megállja a helyét. De bátran ajánlanám finom vanília fagylalt kísérőjeként is

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo