“Ne bántsatok, ha most rossz vagyok,
Ha most kicsit halkabban élek.
Halkabban élnek a felhők is,
Meg a halottak, meg a rétek.

...

Csatazaj mögött eljön halkan
Hozzátok is az ezüst élet.
Nagyon halkan élnek a felhők,
Meg a halottak, meg a rétek.”

(József Attila: Ezüst élet)

Halkabban élünk, halkabban beszélünk, lehet, hogy halkabban is kéne ennünk….

Bezártak a közintézmények, lelassul az élet. Vajon tudunk mi is kicsit lassabb tempóra kapcsolni?
Közösségünk érdeke előrébb való, mint a sajátunk, ezért fontos lenne, ha most tudnánk fékezni, megnyugodni, apró örömöket észrevenni, családtagjainkkal nyugodt és vidám perceket megélni. Hiszen a nehézség mindig összekovácsolja az egyéneket és szorosabbá teszi az érzelmi kötődést.

Emberi kapcsolataink nemcsak személyes találkozásaink révén tarthatók ébren, hiszen digitalizált világunk lehetőséget teremt arra, hogy folyton “egymás nyakán lógjunk” az online térben is. Érzéseim szerint most még fontosabbá válik a kapcsolataink szoros ápolása, az egymással való törődés és az egymásra való figyelés!
Változásban van az életünk! Fenekestől fordul ezekben a percekben is a világunk! A változást mindig nehéz megélni, főleg, ha drasztikus nyomokat hagy bennünk és körülöttünk. A pánik helyzetek eluralkodása elementáris erővel hat ránk, hiszen a média nyomasztó tényközlése még a legnyugodtabb egyéneknél is kiverheti a biztosítékot.

Elménk tudatos lecsendesítése, lelkünk gyöngéd megnyugtatása a legfontosabb számunkra. A tájékozódás, pánikkeltés nélkül, a józan ész helytállása legyen elsődleges feladatunk és legfőképpen élvezzük a körülöttünk lévő csendet.

Akár egyedül, akár társaságban éljük meg a következő időszakot, ne feledjük, hogy a hasznos időtöltésnek rengeteg formája létezik. Kertészkedjünk, ültessünk virágot, kapjunk le a könyvespolcról az elolvasásra váró könyveink közül egyet, vegyük elő régi fényképalbumainkat, lapozzuk együtt fel őket, nevessünk magunkon, fedezzük fel újra rég elfeledett játékainkat, társasozzunk együtt, főzzünk valami igazán finomat magunknak vagy a körülöttünk élőknek, kápráztassuk el őket egy igazán ínycsiklandó étellel. Szerintem az olvasás az egyik legjobb lehetőség, hogy gondolatainkat és érzéseinket jó útra tereljük.

Gyakoroljuk az egyszerűségre törekvést, a tudatos életvitel segít bennünket abban, hogy az élet értelmét megragadva ráébredjünk a legfontosabbra: mindannyian azért vagyunk a világon, hogy szolgálatunkkal az univerzumot és egymást segítsük.
Tegyünk meg mindent azért, hogy elménk észlelje, szívünk befogadja a szépet és jót, ami körülöttünk létezik.
Az élet csodás a nehézségek ellenére is, éljük meg a pillanatot! Vigyázzunk magunkra és egymásra is.

Gyakoroljuk együtt a türelmet!

Az ébredő tavaszi természet számos finomságot tartogat számunkra. Bandukolásaink az erdőben segítenek abban, hogy erőt gyűjtve a további hetekhez, akár ennivalót is gyűjthessünk magunknak.

Itt van például a medvehagyma! Levelei tavasszal, virágzás előtt gyűjthetők és fogyaszthatók. Frissen felhasználva a leghatékonyabb és legfinomabb! Természetes antibiotikumként tartják nyilván, kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, a magas vérnyomást csökkenti és tisztítja a vért. (Wikipédia)Idén medvehagyma pestót többféleképpen készítettem. Az alaprecept szerint jó minőségű olívaolajat használva, és egy kis parajdi sóval fűszerezve, tettem bele még diót. De készült tökmagos verzió, később pedig napraforgós és földimogyorós is. (A Malacpofa Gasztro Bisztró-ban szinte mindegyik kóstolható. Még… )

Családom körében viszont két másik medvehagymás recept vitte el idén a pálmát! Az egyik egy leves. Egy kedves barátnőm javaslatára készítettem ezt a nagyon, de nagyon egyszerű krémlevest. Közben pedig mardosó önkritikával azon gondolkodtam, hogy vajon ezidáig miért nem készítettem medvehagymából krémlevest. Merthogy ez olyan fenségesen ízletes leves, miközben rémegyszerű és percek szükségesek csupán az elkészítéséhez. A recept így hangzik:

Készíts egy vékony rántást kevés olaj és liszt segítségével, majd dobj rá egy szép nagy csokor tisztított medvehagymát. (A medvehagymát nem daraboltam apróra, egészben is gyorsan szétesik.) Ha megpároltad a zöldségeket, akkor jöhet egy öklömnyi nagyságú pucolt és kockázott krumpli hozzá. Hideg vizzel felöntöd a levest, megvárod míg a krumpli megpuhul, és ekkor egy kevés kis fűszerrel megbolondítod. Én tettem bele kevés sót, frissen őrölt borsot, meg egy ici-pici szerecsendiót. (tényleg csak egy leheletnyit!) Az egészet összeturmixoltam, és utólag is igazat adok barátnőmnek, hogy ebbe egy csepp tejszín sem szükségeltetik, mert ez így is olyan krémes, hogy ihaj! Hálás köszönet ismét a receptért!

A másik nagyon ízletes és egy fokkal időigényesebb recept a medvehagymás-gombás rizottó lenne, melyet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Ez a recept is egy olyan fejbekólintó felismerés után született, mikor tanácstalanul a hűtő előtt állva azon morfondíroztam, hogy a hűtő tele medvehagymával, mi lehetne még belőle. Mi van még itthon? Hát gomba! Na, akkor párosítsuk ezt a két alapanyagot. Kb.20 dkg rizst félig megfőztem. Közben a gombát megpucoltam, daraboltam, egy kisebb fej hagymát megfonnyasztottam az olajon, rádobtam a gombát, majd rákerült egy csokor tisztított medvehagyma. A medvehagyma szépen megfonnyadt a gombával együtt, megvártam míg a levük elpárolog, ekkor kaptak egy kis fűszert még, ami nem más volt, mint só, bors, és egy kiskanál kakukkfű. Az elkészült medvehagymás gombát ekkor összekevertem a félig főtt rizzsel, majd készen is állt a tálalásra.

Ezekben a torokszorító időkben ne feledjetek finom ételeket enni, ezzel is kényeztetni családtagjaitokat/magatokat!

Szeretettel:

Edó

Up to date:

Íme egy másik finom alaprecept, amihez a medvehagymát használtam. A quiche alapreceptjét Bereznay Tamástól kértem kölcsön…:)

Medvehagymás quiche

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 19 dkg vaj
  • 2-3 ek. tej
  • egy csipet só


A töltelékhez:

  • 3 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 10 dkg frissen reszelt sajt (lehet pecorino vagy parmezán)
  • só, bors
  • 1 szép csokor medvehagyma, tisztítva, aprítva

A tésztát készítjük először el, úgy, hogy a vajat elmorzsoljuk a liszttel, a sóval és a tejjel. Jól eldolgozzuk, és a hűtőben pihentetjük 2 órát. Majd kinyújtjuk és kisméretű hőálló tálakat kibélelünk vele. 200 fokon 15 percet sütjük, miközben elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a tojást először lágyan felverjük, sózzuk, borsozzuk és finoman belecsorgatjuk a tejszínt. Ha már jól elkevertük, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát és a frissen reszelt sajtot.

A sütőből előkapjuk a félig megsült tésztát, a tálacskákba beleöntjük a tölteléket, a tetejére szórunk még egy kis sajtot, majd 20 percre visszarakjuk őket a sütőbe, igaz már csak 160 fokra állítjuk a sütőt.

Jó étvágyat kívánok az elfogyasztásához!

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo