Nincs könnyű dolga az embernek, ha meglévő ételallergiájával megfelelő vendéglátóhelyet szeretni találni vidéken.

Manapság minden főváros központú, a közösségi platformokon nyálcsorgató képekkel értesülők arról a tényről, hogy Nagy városunkban jobbnál jobb gasztrohelyek nyílnak. Szomorúan konstatálom, hogy nincsenek könnyű helyzetben azon vidékiek, akik valamilyen ételintoleranciával megbízható helyet keresnek, netalán gyorsan szeretnének bekapni valami egészséges ennivalót.

Nos, itt és most szeretném bemutatni, hogy Sopronban is van egy jó hely, ahol azok is jól lakhatnak, akik gluténmentes és/vagy laktózmentes étrendet követnek.

Erről a helyről feltétlenül tudnod kell, ha soproni vagy környékbeli vagy, illetve ha, a városba látogatást teszel vagy tervezel, és akkor is jó ha tudsz róla, ha kutyabaja az emésztőrendszerednek - szerencsére nem szenvedsz semmiféle élelmiszer intoleranciában -, viszont szeretnél valami igazán egészsséges ételt fogyasztani.

Itt garantáltan laktózmentes, gluténmentes és tojásmentes ételekkel találkozhatsz, amik nyersen vannak elkészítve. Ráadásul olyan finom érzékiséggel vannak tálalva, hogy ha ránézel is erős késztetést érzel, hogy bekaphass néhány falatot.

Ez itt kérem a vegán mennyország!

És, hogy ki áll ezek mögött a csodák mögött?

Őriné Strassner Heni kanyargós utat tett meg, míg eljutott oda, hogy a soproni Bánfalvi úton lévő vásárcsarnokban kitehette a “megnyílt” táblát.

Heninél glutén- és laktózintoleranciát diagnosztizáltak, ennek következtében döntött úgy, hogy áttér a nyers és vegán étkezésre. Az elhatározást a tett követte és az évek alatt olyan konyhai tapasztalatokra tett szert, hogy öröm őt hallgatni, és látni, hogy milyen ételcsodákat képes alkotni.

Nos, nem hiszem, hogy hosszú magyarázkodásba kell kezdenem, ha a nyers és vegán étrendet kellene definiálnom, de had írjam le röviden a lényeget.

A nyers ételek elkészítése hőkezeletlen folyamat során készül, tehát sütés és főzés nélkül, így a bennük található értékes tápanyagok és vitaminok nem vesznek el. Az alapanyagok elsősorban gyümölcsök és zöldségek, olajos magvak. Nincs hús, liszt, tojás, tej, cukor használat.

A gyümölcsök és zöldségek nyersen fogyasztása nem jár lemondással, sőt olyan gasztroélményt nyújthatnak, mint bármely más főzéssel vagy sütéssel készült ételek. Hiszen a gyümölcsök és zöldségek a természet csodálatos teremtményei, illatosak, ízesek, színesek. Fantáziával remek finomságok születhetnek. És a legfontosabb, hogy mindig frissek, hiszen az élő ételek nem tarthatók el sokáig, ajánlott aznap elfogyasztani őket.

Heninél garantált, hogy friss és zamatos étel kerül a tányérodra!

Konyhája kínálata között megtalálhatók az édes és sós krékerek, melyek remekül helyettesítik a kenyeret. Magok, zöldségek és fűszerek őrléssel kerülnek pépes állapotba, majd aszalógépben helyezve max 42 fokon egy teljes napon át aszalódik a massza, így képezve egy lapot, mely elkészülte után kis téglalap alakúra kerül felszeletelve Heni által.

A sós krékerek egyértelműen zöldséges masszából, míg az édes krékerek nagyjából gyümölcsök masszájából készülnek. Pástétomok, zöldségkrémek fejedelmi kiegészítője, abszolút kedvenc, hiszen önmagában fogyasztva is tápláló eleség.

A napi betevő a cuki kis helyen menü választásának lehetőségéből is állhat, hiszen mindennap friss, 3 fogásos ebéd fogyasztható: leves, főétel, desszert.

A menü természetesen szezonális alapanyagból készül, a múlt héten például céklát ettem isteni tormakrémmel és salátával. De ettem már töltött paprikát, lecsót, cukkini spagettit, tökfőzeléket, és napestig sorolhatnám, de most pillanatnyilag ezek jutnak eszembe.

Na, és akkor elérkeztünk a desszertek csodálatos tárházához.

A desszertek alapvetően gyümölcsökből és magokból készülnek, és lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthatók, hiszen tej, tojás, liszt és cukor nélkül készülnek. A mértékletességre talán azért van a leginkább szükség, hogy a “hasmars” elkerülhető legyen.

És, hogy a kedvet tényleg meghozzam, íme néhány desszert lehetőségek: aszalt gyümölcsökből készült golyók, sütik, pudingok, kásák, gyümölcsrizs, gyümölcspalacsinta. Látom is lelki szemeim előtt a kérdőjelet az arcon, hogy palacsintát? Nyersen? De mégis hogyan?

A gyümölcspalacsinta a nyers étkezés egyik kedvence, a gyümölcslapok olyan magokból és termésekből készülnek, mint a mandula, dió, kesudió, datolya.

Legvégére hagytam a nyers tortákat zengő ódát. Na, ez az a kategória, mely kóstolása után csak arra vagy képes, hogy szádat “wooaaaw” felkiáltás hagyja el.

A torták minden esetben gyümölcsből készülnek, és ha belegondolunk, hogy a szezonális érett gyümölcs leszedése a fáról és azonnali elfogyasztása milyen élvezeti értékkel bír, akkor könnyen el tudjuk képzelni azon nyers torták okozta ízorgiát is, melyek krémekkel, áztatott és darált magokkal és termésekkel vannak tovább bolondítva.

Ha már eléggé felcsigáztalak, és rendíthetetlen szándékot érzel, hogy ízlelőbimbóidat megjutalmazd, akkor ne habozz, vedd az irányt a Bánfalvi úton lévő, Lidl melletti, Vásárcsarnok felé. (Bánfalvi út 14.)

Január 8-tól kipihenten, újult erővel várja Heni a vendégeket 11:30-tól 16 óráig.

A vásárcsarnok Facebook oldalán tájékozódhatsz az aznapi menüről:

https://www.facebook.com/kertvarosivasarcsarnok/

A végére pedig egy bréking nyúúúzzzz: az Új Évtől Heni már zöld turmixokkal is készül. A karácsonyi overdózisok után a zöld turmix remek méregtelenítő kúra lehet a szervezetnek.

Szerintem hálás lesz érte a belsőd!

Edó

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo