Jaj, én úgy szeretem az adventi készülődés időszakát. Ilyenkor az otthon melege nyugalmat ad, a készülődés és várakozás boldog percei igazi melegséggel tölti meg szívünket, és amíg az ember gyermeke kicsi, olyan jó együtt megélni a karácsonyi készülődés minden pillanatát.

Az együtt töltött délutánok lehetőséget teremtenek a sütés-főzésre, barkácsolásra, otthonunk és szívünk díszítésére. A közös zenehallgatás,a meghitt percek varázsa azt hiszem semmivel sem pótolható. Szóval, együtt lenni jó!

Szerencsére a lekvárkészítésről télen sem kell lemondani, mert akad azért ilyenkor is fazékba, majd befőttesüvegbe való.

A sütőtök nagyon finom zöldség, ahogy a nevében is benne van: sütve a legfinomabb!

Egyébként rengeteg béta-karotint tartalmaz, ettől olyan szép narancsszínű. A béta-karotin a megfelelő látáshoz nélkülőzhetetlen A-vitamin forrása, de a sütőtök mindezek mellett magas C-vitaminnal is rendelkezik, amely az immunrendszert támogatja.

Továbbá rosttartalmának köszönhetően az emésztésre is jótékony hatással lehet.

Nos, hát ha már ennyi jósággal van megáldva ez a zöldség, egyértelmű, hogy az általam készített lekvárok között akartam tudni Őkelmét.

Egy gyönyörű 4 kg-os példányra tettem szert, melyet szeletekre vágtam, és betoltam a sütőbe.

A dércsípte termés a sütőben kezdett illatozni, így betöltve a konyhát, és gyermekkori emlékeket idézve töltötte meg boldogsággal a lelkünket is.

A sütőben eltöltött egy óra szépen megpuhította a húsát, így könnyítve meg a lekvár készítést.

A 4 kg-os szép példányból sütés után 1,5 kg gyümölcshúst nyertem, melyet hagytam annyira kihűlni, hogy kézbe vehető legyen anélkül, hogy égési sérüléseket szenvednék vele.

Meghámoztam, majd hozzáadtam 2 gyönyörű érett narancs és 1 citrom frissen facsart levét, és kézi botmixerrel pépesre törtem.

Ezáltal egy lekvár állagú masszát kaptam, amit az alábbi fűszerekkel ízesítettem:

  • 1/2 ek őrölt fahéj
  • 1/2 ek őrölt szegfűszeg
  • 1 db vanília rúd kikapart magja


A fűszerek hozzáadása után 15 dkg nádcukrot is belekevertem a lekvárba.

Feltettem főni és 15 perces főzés után folytonos kevergetés mellett steril üvegekbe mertem.

A száraz dunszt most sem maradhatott el, így garantálva a szavatosságát, de ahogy elnézem nem sokáig fogja a polcon a helyet foglalni.

“Mmmmmhhhh…”

U.i.: a kamrából kiszűrődő hangokból idézve!

Edó

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo