A baracklekvár kifejezetten kedvenc lekvár a család körében. Így gyakran érzek késztetést arra, hogy jobbnál jobb lekvárokat főzzek belőle, és minél érdekesebb ízeket kipróbáljak.

Hiszen a sima barack lekvár, amiben csak cukor és barack van az snassz. Olyat vehetsz a kis közértben is. Na, de ha anya által egy kissé megbolondított lekvár kerül a reggeli kalácsra, az mégiscsak maga a kánaán. És szerencsére a fiúk vevők az ilyen megbolondított dzsemek kipróbálására.

Az alábbi dzsem úgy készült, hogy ismét barackhoz jutottam, és körbe néztem a kamrában, hogy mivel tudom most megbolondítani.

Citrom az mindig van itthon, így hát ő lett az egyik kiválasztott. Bio citromot próbálok mindig vásárolni, hogy a héját is hasznosítani tudjam. Most is ezt tettem.
A fűszerkert is elérhető távolságban van, most a rozmaring lett a befutó a felhasználásra.

Hozzávalók eldöntve, íme az adagok:

  • 3 kg magvaváló őszibarack
  • 40 dkg cukor
  • 2 egész citrom reszelt héja
  • 3 szál rozmaring egészben

A barackokat meghámoztam, magoztam és összeturmixoltam, majd hozzákevertem a cukrot.

Most egy kicsit több cukrot használtam, mert tudtam, hogy a friss citrom héjja túlságosan megsavanyítaná, így a cukor mennyiségét növeltem.

Feltettem a cukros barackot főni, majd utam a fűszerkertem felé vezetett. Néhány huszárvágással lenyisszantottam 3 szál rozmaringot, amit rögtön egészben meg is mostam, és feldaraboltam 20 cm-es hosszúságú szálakra, majd cérnával összekötöztem.

20 perces főzés után belepottyantottam a fővő lekvárba az összekötözött rozmaring ágakat és főztem vele együtt még jó 20 percet. Ekkor beleöntöttem a citrom reszelt héjját, kevertem-kavartam majd lekapcsoltam. Lekapcsolás után rögtön kivettem a fűszert belőle, hogy csak az íze maradjon benne.

Az üvegeket kimostam forró vízben és a 100 fokos sütőben csírátlanítottam, a kupakokat kifőztem, aztán mehetett bele a forró lekvár az üvegbe.

Száraz dunsztban lassan 2 nap alatt hagytam kihűlni.

Azóta a fiúk majd’minden reggel ezt a lekvárt kérik, annyira ízlik nekik, úgyhogy mindenkinek üzenem, hogy lekvárra fel!

Ez a “ki kell próbálni” kategória.

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo