Bálint gazda szavait emlegetve itt az ideje az őszi munkálatoknak a kertben. Nincs ez a lekvárkészítő konyhában sem másképp. Akad ilyenkor bőven tennivaló, és noha a tavaszi fagy temérdek gyümölcsfa termését megtizedelte, azért maradt még a konyhára és az üvegbe való.

Az ősz egy nagyon hálás időszak az ilyenfajta embereknek, mint én vagyok, akik a befőzés szerelmesei. Érik a sok finomság,csak győzzük energiával és idővel a már bevált és az új recepteket kipróbálni.

A következő befőzés is igen finomra sikerült.

Fiam osztálytársának az anyukája szólt, hogy a szomszéd srácnál idén ismét sok szép alma beérett, és a gazda sajnos hagyja az almákat a fáról lepotyogni, menteni kellene néhány kilót a kukacoktól.

Több se kellett nekem, már indultam is az alma mentő akcióra. Vödrökkel felszerelkezve érkeztünk…

Többségében golden almafák voltak, így abból került ki a legtöbb alma, de akadt egy vödörre való jonagold alma is.

A negyedik vödör megszedése után gondoltam sok lesz a jóból, ezt még mind meg kell pucolni és befőzni, így abbahagytuk az almaszedést.

Hazafelé azon morfondíroztam, hogyan fogom fűszerezni. Aztán mégis úgy éreztem, hogy a fahéjas almának nincs párja, jó lesz a hagyományos, bevált ízkombináció. No, de mire a befőző lábashoz értem, arra már újabb fűszerek is előkerültek a konyhapultra.

A dzsem összetevői:

  • 3 kg pucolt, hámozott alma
  • 0,5 kg cukor (az alma édességétől függően)
  • 1 kiskanál mindegyik őrölt fűszerből: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, szerecsendió
  • 2 citrom leve és héja
  • 6 dl víz


1 vödörnyit pucoltam meg egy szusszal, amiből héj és csuma nélkül 3 kg alma került ki.

Az almákat 4 felé vágtam, kicsumáztam, lehámoztam majd vékony szeletekre vágtam.

Azt olvastam, ha vékony szeletekre vágjuk az almát, akkor a főzés folyamata során könnyebben megindul a dzsemesedési fázis úgy, hogya a végén gyümölcsdarabok is lesznek a finom lekvárban.

Lábosba tettem a szeletelt almát, majd ráöntöttem a vizet, nehogy leégjen, főztem 15 percet, majd beleszórtam a fűszereket, és jól elkevertem.

20 perc után ráöntöttem a cukrot is, ekkor bőséges levet eresztett, majd főztem még 10 percet és akkor adtam hozzá a citrom héját és levét. Közben a leve szépen elpárolgott, úgyhogy boldogan konstatáltam: a dzsem elkészült.

Sterilizált üvegekbe töltöttem, a kupakokat is gondosan kifőztem, majd száraz dunsztban hagytam őket kihűlni.

A kostoltatás a családdal most sem maradt el. A széles vigyor jelezte, hogy finomat alkottam ismételten.

Edó

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo