Feldolgozásra váró körtéből is akad még néhány kiló, úgyhogy a mai poszt egy újabb körtelekvárt fog bemutatni.

Ebben az őszi nyirkos időben igazán jól jön egy kis csípős ízvilág, mely belülről felmelegít és megmozgatja a vért bennünk.

Így esett választásom a gyömbérre, melynek jótékony hatásait ódák zengi, hiszen megizzaszt, megnyitja a bőr pórusait és jó hatással van az emésztőrendszerünkre.

A gyömbér kiváló háziszer a megfázásos hurutos betegségeknél, és mivel a körte is élénkítő hatású gyümölcs, ezért úgy gondoltam, hogy együtt igazán jótékony hatást gyakorolhatnak az egészségünkre.

A további összetevőkön nem is variáltam sokat, így egy nagyon kevés cukor és friss citrom leve került még az üvegbe.

Így jártam el az előkészítés során:

  • 2 kg körte hámozva, csumázva, kockázva
  • 10 dkg cukorral nyakon öntve


20 perc rotyogtatás után egy 8 cm-es gyömbér hámozva és reszelve került a lábasba. A 8 cm (pontosan lemértem;) szép nagy darabot jelent, amely ízében is meghatározó nyomokat hagy a lekvárban, de most tényleg arra törekedtem, hogy érződjön a csípős hatás. Kérem szépen ez egy felnőtteknek szóló lekvár.

A reszelt gyömbért jól elkevertem a fővő lekvárban, majd hozzáöntöttem a fél citrom préselt levét.

10 perc főzés után lekapcsoltam, és jó mélyeket szippantva a kipárolgó illatokból, még forrón sterilizált üvegekbe töltöttem. A pokróccal bélelt ládám szépen megtelt a gyönyörű sárga nedűt tartalmazó üvegekkel, és boldogan hajtottam álomra a fejem, hiszen ismét sikerült egy remek lekvárt főznöm.

Edó

Írj nekem!

Partnereim

elgusto logo1 erhardt logo kofferbar  logo by    malacpofa   rozetta   tornacos logo